sobota, 23 stycznia 2016

Humus z figami i skórką cytrynową


Składniki (na mały słoiczek ok. 200 g):
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy + kilka łyżek wody z gotowania ciecierzycy (lub czystej wody)
2-3 suszone figi
2 łyżki tahini
1 łyżeczka soku z cytryny
1 czubata łyżeczka skórki otartej z cytryny
kilka łyżek oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowego)

Przygotowanie:
Figi drobno pokroić. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zblednować na pastę o ulubionej konsystencji :) Co do skórki cytrynowej, to ja robi tak: kupuję cytryny bio w Lidlu lub eko sklepie. Dokładnie myję, przekrawam na pół, wyciskam sok. Skórkę zamrażam i zamrożoną wyjmuję, kiedy potrzebuję i ścieram na tarce o drobnych oczkach :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz