niedziela, 17 stycznia 2016

Wegańskie ciasteczka dyniowe






Na deser polecam dyniowe ciastka z bloga Jadłonomia, ale w wersji bez cukru i czekolady. Zamiast cukru dałam 4 łyżki syropu klonowego i 1 łyżkę ksylitolu. Zamiast czekolady dałam małą garść rodzynek i małą garść nerkowców rozdrobnionych w rozdrabniaczu z ostrzem z literą S. Zamiast mąki pszennej - orkiszową. Wyszły genialne - mięciutkie, puszyste, słodkie, ale nie za bardzo ... :) Polecam!

Składniki:
Suche:
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki orkiszowej białej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli (pominąć dla maluchów poniżej 1 r.ż.)
mała garść rodzynek
mała garść nerkowców rozdrobnionych w rozdrabniaczu z ostrzem z literą S (te białe grudki na zdjęciu to właśnie nerkowce)

Mokre:
3/4 szklanki pure z dyni*
1/4 szklanki oleju dość neutralnego w smaku
4 łyżki syropu klonowego
1 łyżka ksylitolu** lub więcej syropu klonowego
opcjonalnie kilka łyżek mleka roślinnego lub więcej oleju

Przygotowanie:
Pie­kar­nik roz­grzać do 180 stop­ni. Po­łą­czyć suche skład­ni­ki w większej misce. W drugim naczyniu zmiksować mokre składniki - najpierw olej i słodzidła, następnie dodać dy­nio­we pure i wszyst­ko po­now­nie zmik­so­wać. Po­wo­li do­da­wać mokre skład­ni­ki do su­chych, mie­sza­jąc wszyst­ko drew­nia­ną łyżką. Jeśli ciasto będzie za suche, dodać nieco więcej oleju lub kilka łyżek mleka roślinnego. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nakładać łyżką lub łyżką do lodów kleksy z ciasta lekko i delikatnie spłaszczając. Piec 12 – 14 minut. Smacznego :)

Wyszło 14 sporych ciasteczek :)
Jeszcze raz dziękują Jadłonomia za inspirację! :)

Jak zrobić pure z dyni?
Dynię Hokkaido kroimy na pół, układamy przeciętymi połówkami do dołu i pieczemy do miękkości - ok. 45 min w temp. 200 stopni. Kiedy jest miękka, po przestudzeniu usuwamy pestki i blendujemy na pure. Ja nie obieram ze skórki, zawsze używam eko dyni, usuwam jedynie tę bardziej przypieczoną skórkę, bo jest gorzka. Pure przekładamy do słoika, zamykamy i przechowujemy w lodówce ok. tydzień. Można zamrozić i przechowywać ok. 6 m-cy.

** Co prawda ksylitol powinno się podawać dzieciom dopiero po 3 r.ż., ale 1 łyżka na taką ilość ciastek na pewno nie zaszkodzi! Jeśli mimo tego macie wątpliwości, pomińcie ksylitol :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz