sobota, 2 stycznia 2016

Warzywa z patelni


Składniki (dla 2 dorosłych i dziecka):
1 mała cebula biała
1 średnia cebula czerwona
2 spore ząbki czosnku
1 pietruszka
2 większe marchewki
1 średni burak
kawałek dyni Hokkaido
mały kawałek selera
1-2 łodygi selera naciowego
3 suszone pomidory z zalewy
duża garść świeżego szpinaku baby
przyprawy: pół łyżeczki kminu rzymskiego, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki cynamonu, łyżka suszonego lub świeżego koperku
olej kokosowy lub inny do smażenia lub ghee
makaron (u mnie orkiszowe jeżyki) lub ryż lub pieczywo do podania

Dressing dla dorosłych:
1 łyżka ostrej musztardy
3 łyżki oliwy
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka płynnego miodu lub 2 łyżki syropu klonowego 

Przygotowanie:
Czosnek i białą cebulę obrać i posiekać. Czerwoną cebulę pokroić w paski. Marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki, buraka i selera w 1 cm kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, cebule białą o czerwoną i przyprawy poza koperkiem. Wymieszać i smażyć ok. 1 min. Dodać pokrojone warzywa, dobrze wymieszać, dusić kilka minut. W tym czasie pokroić w kostkę dynię i selera naciowego. Dodać do warzyw, podlać wodą, żeby się nie przypalały. Dusić od czasu do czasu mieszając i podlewać wodą. Po ok. 10 minutach dodać suszony koper i pomidory. Dusić kolejne 5 min. Jeśli warzywa są już miękkie, dodać szpinak, wymieszać, chwilę dusić, aż szpinak zwiędnie. Jeśli używamy świeżego koperku, dodać na koniec. 
Przygotować sos: wszystkie składniki umieścić w słoiku i wymieszać porządnie wstrząsając słoikiem. W wersji dla dziecka warzywa polać oliwą i skropić sokiem z cytryny.
Nałożyć ryż lub makaron, na to warzywa, polać sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz