poniedziałek, 11 stycznia 2016

Zielony sos do makaronu


Bardzo kremowy i bardzo orzechowy :)

Składniki (dla 2 dorosłych i dziecka):
pół pęczka koperku posiekanego
60 ml oleju
sok z połowy z cytryny
garść orzechów laskowych uprażonych i obranych ze skórki
sól, pieprz (pominąć sól dla dzieci poniżej 12 m-ca)

kilka łyżek wody
plus ulubiony makaron

Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu zblendować, aż sos uzyska konsystencję kremu. Jeśli wolisz rzadszy sosy, dodaj wody. Wymieszaj z ugotowanym makaronem, np. orkiszowym spaghetti :)

Insipracja: książka "Zielono i zdrowo. Nowa kuchnia wegetariańska autorstwa" D. Frenkiel i L. Vindahl.


Na zdjęciu w towarzystwie kalarepy duszonej z masłem i koperkiem oraz surówką z kiszonej kapusty, jabłka i oleju migdałowego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz