czwartek, 7 stycznia 2016

Warzywna zupa z kaszą gryczaną



W smaku trochę przypomina krupnik - to zasługa kaszy, jest słodkawa od warzyw i bardzo aromatyczna dzięki przyprawom. Pyszna! Gdyby mój synek umiał pisać, to podpisał by się pod tym obiema rękami ;) Tak mu smakowała! :) Nadaje się i dla maluchów rozpoczynających przygodę z jedzeniem. Płyn i kaszę można podać do picia lub łyżeczką, a warzywa osobno :)


Składniki (na 3-4 porcje):
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 mały por (biała i zielona część)
2 ziemniaki
2 marchewki
1 spora pietruszka
1 łyżka ghee lub oliwy/oleju
5 łyżek kaszy gryczanej niepalonej
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki przyprawy do dań wege* lub inne wybrane przyprawy, np. kmin rzymski lub kminek, papryka czerwona, kurkuma, czarnuszka, kolendra, rozmaryn, oregano
3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka wodorostów morskich (opcjonalnie)
ok. 3/4- 1 l gorącej wody
sól (pominąć dla dzieci poniżej 12 m-cy)

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać, pora pokroić w cienkie paski i smażyć do miękkości na ghee lub oliwie/oleju razem z liściem laurowym i zielem. W garnku zagotować 3/4 litra wody. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się wody. Następnie obrać i pokroić ziemniaki. Dodać do zupy razem z zawartością patelni. Kaszę gryczaną opłukać i również dodać do zupy. Dorzucić przyprawy (poza solą i natką) i wodorosty i gotować ok. 20-25 minut. Na koniec dodać natkę, wymieszać, dosolić do smaku i gotowe :) Można zostawić pod przykryciem na wyłączonej kuchence jeszcze na ok. pól godziny. Wtedy będzie jeszcze bardziej aromatyczna :)

*skład przyprawy do dań wege to: kminek, czarnuszka (po 15%), koper włoski, gorczyca, kozieradka, kolendra, rozmaryn, oregano, owoc berberysu, arcydzięgiel (w różnych proporcjach)


Z chlebkiem żytnim z masłem, bieluchem i szczypiorkiem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz