środa, 20 stycznia 2016

Krem z pora i ziemniaków z grzankami


Idealny na jesienną lub zimową kolację :) Banalny i szybki w wykonaniu, słodkawy w smaku z wyczuwalną nutą imbiru ... mniam :) Dla małych i dużych :)

Składniki:
1 duży por (biała i jasnozielona część)
6 średnich ziemniaków
1 nieduża cebula
kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
1/2 l bulionu warzywnego i 1/2 wody lub 1/2 ekologicznej kostki warzywnej i 1/2 l wody
przyprawy: spora szczypta kminu rzymskiego, mała szczypta kolendry mielonej, suszonego rozmarynu i majeranku
pieczywo na grzanki, najlepiej lekko czerstwe (u mnie żytni razowy chleb)
oliwa czosnkowa* lub oliwa i ząbek czosnku**
1 łyżka ghee lub oleju do smażenia
opcjonalnie prażone pestki dyni i słonecznika do posypania

Przygotowanie:
Cebulę obrać i posiekać. Pora dokładnie umyć i pokroić w talarki. W garnku rozgrzać ghee lub olej i zeszklić cebulę, dodać pora i kmin oraz kolendrę, a także rozkruszoną kostkę warzywną, jeśli używamy i wszystko dobrze wymieszać. Dusić kilka minut aż por nieco zmięknie - można podlać odrobiną wody, żeby się nie przypaliło. Wlać bulion i wodę lub samą wodę, jeśli użyliśmy kostki, dodać rozmaryn, majeranek, utarty lub drobno posiekany imbir oraz obrane i pokrojone ziemniaki i gotować, aż warzywa będą miękkie (ok. 20-25 min.). Zmiksować, doprawić do smaku solą i/lub pieprzem. Przygotować grzanki. Do małej miseczki wlać kilka łyżek oliwy czosnkowej lub zwykłej plus drobno posiekany ząbek czosnku, pokrojony w kostkę chleb i dobrze wymieszać. Uprażyć na suchej rozgrzanej patelni przez kilka minut, mieszając. 

Krem nie jest bardzo gęsty, więc maluchom nie operującym jeszcze łyżką można podać w kubeczku do picia, a grzanki umoczyć w zupce i położyć obok :)

*Oliwę czosnkową robię sama. Nic prostszego - obieram i kroję w grubsze paski 2-3 ząbki czosnku, zalewam ok. 200 ml oliwy, odstawiam na kilka dni i gotowe :)

**Wersja z oliwą czosnkową jest łagodniejsza i nadaje się dla dziecka. Wersja z czosnkiem jest ostrzejsza i może nie być zaakceptowana przez dziecko ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz