wtorek, 22 grudnia 2015

Pasta z awokado


Szybka, bardzo łatwa, smaczna! W połączeniu z tahini smakuje wyśmienicie! Synek zjadł całą pastę z kanapek, chleb zostawił ;)

Składniki:
1 dojrzałe awokado
1 łyżka oliwy 
ok. 1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki pasty sezamowej (tahini)
szczypta oregano
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
pieprz, sól (opcjonalnie, powyżej 12 r.ż.)

Przygotowanie:
Awokado umyć, obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do rozdrabniacza lub pojemnika blendera, dodać oliwę, sok z cytryny, tahini, oregano i natkę. Wszystko rozdrobnić/zblendować na gładką masę, doprawić solą (pominąć dla maluszków poniżej 12 m) i pieprzem do smaku. 
Pyszna pasta do chleba, choć podobno pasuje też do ziemniaków w mundurkach :)
Mój synek zjadł całą pastę, chleb zostawił ;) 



Przepis pochodzi z książki "Odżywianie według Pięciu Przemian dla matki i dziecka" B. Temelie, B. Trebuth

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz