czwartek, 10 grudnia 2015

Bezglutenowy quiche jaglany ze szpinakiem






Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej
2-3 łyżki mąki kukurydzianej lub innej
1 jajko
szczypta soli

Farsz:
ok. 250 dag szpinaku świeżego
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
4 suszone pomidory
2 jajka
1/4 szklanki mleka roślinnego
łyzka koncentratu pomidorowego lub eko ketchupu
gałka muszkatołowa, mielona kolendra, kmin rzymski, sól

Przygotowanie:
Kaszę zblendować, dodać mąkę i jajo oraz sól, wymieszać, odstawić do lodówki. Farsz: szpinak umyć i drobno pokroić (ja użyłam rozdrabniacza), czosnek i cebulę posiekać. Cebulę i czosnek podsmażyć chwilę na oleju kokosowym lub innym, podlać wodą i dusić kilka minut. Dodać szpinak i jeśli potrzeba jeszcze odrobinę wody, gałkę, kolendrę, kmin i szczyptę soli i dusić kilka minut pod przykryciem, dodać pokrojone suszone pomidory, wymieszać. Formę do tarty lub inne naczynie do pieczenia natłuścić i wyłożyć ciasto. Posmarować koncentratem lub ketchupem. Rozłożyć równomiernie farsz. Jaja rozbełtać i wymieszać dobrze z mlekiem. Wylać równomiernie na przygotowany quiche. Piec ok. 25 min. w temp. 180 stopni. Smacznego :)




Pomysł na quiche zaczerpnęłam stąd. Dziękuję Zdrowo Zakręcona za inspirację :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz