poniedziałek, 7 grudnia 2015

Jaglanka z bakaliami i jabłkiem


Składniki:
ok. pół szklanki suchej kaszy jaglanej
4 suszone figi
4 suszone morele
mały plasterek imbiru
szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu
kilka goździków
2 słodkie jabłka
płaska łyżka ghee (opcjonalnie)
1 łyżka nasion chia 
dowolne rozdrobnione orzechy 

Przygotowanie:
Figi i morele pokroić, wrzucić do garnka razem z goździkami, cynamonem, gałką i utartym imbirem i zalać gorącą wodą (ok. 2/3 szklanki) i odstawić. Kaszę jaglaną uprażyć w ciepłym garnku z grubym dnem, zalać wodą (ja zawsze zalewam gorącą, ok. 1,5 szkl) i gotować pod przykryciem bez mieszania i podnoszenia pokrywki 18 minut. Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę. Dodać do garnka z bakaliami, zagotować i zostawić na kilka minut, żeby jabłka zmiękły. Ugotowaną kaszę polać bakaliowym sosem, wymieszać z orzechami i chia, na wierzch położyć jabłka i podawać :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz