wtorek, 15 grudnia 2015

Zupa ogórkowa


Taka lekka zupa ogórkowa to fajny pomysł na kolację :) Podałam z kaszą jaglaną, którą akurat miałam w lodówce :) Smakuje też z pieczywem.

Składniki:
4 ziemniaki
2 spore marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 duży ząbek czosnku
Kiszone ogórki starte (ok. 5-6 średnich sztuk)
Ok. 1/2 szklanki kwasu z ogórków
Łyżka masła (u mnie ghee) lub oliwy
Mleko roślinne lub śmietana do zabielenia
Ziele angielskie (3-5 sztuk)
Liść laurowy (2 szt)

Przygotowanie:
Warzywa pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, czosnek posiekać, zalać gorącą wodą, dodać przyprawy i masło, gotować ok. 15-20 min do miękkości warzyw. Dodać ogórki i kwas z ogórków i gotować jeszcze ok. 5 min. Kiedy zupa lekko przestygnie zabielić niewielką ilością mleka lub śmietany. Ewentualnie po ugotowaniu odlać pół szklanki gorącej zupy, dodać mleko roślinne lub śmietanę i powoli wlewać do zupy mieszając. Można podawać z kaszą jaglaną lub pieczywem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz