piątek, 4 grudnia 2015

Pęczak na słodko


Pęczak na słodko?! A czemu nie?!  Spróbujcie, smakuje wybornie :-)  Dla dziecka poniżej roku można połączyć go z kaszą jaglaną dla uzyskania bardziej miękkiej konsystencji dania, bo pęczak sam w sobie jest nieco twardawy. Mojemu 14-miesięcznemu synkowi smakował bardzo, zrobiłam bez łączenia z kaszą. Dziękuję ... za inspirację :)

Składniki (dla 2 dorosłych i dziecka):
3/4 szklanki kaszy pęczak
4 suszone daktyle
4 suszone morele
1 łyżka rodzynek
2 łyżki ziaren słonecznika
Garść dowolnych orzechów
1 łyżeczka cynamonu
Pół łyżeczki kardamonu
1 jabłko lub gruszka
Plasterek imbiru
1 łyżeczka ghee

Przygotowanie:

Kaszę namoczyć na noc, rano opłukać, zalać gorącą wodą (2 szklanki) i gotować 15 minut. Dodać starty imbir, pokrojone daktyle, morele, rodzynki i pestki słonecznika. Gotować jeszcze 10 minut. Dodać obrane i starte na tarce lub drobno pokrojone jabłko lub gruszkę i orzechy. Wymieszaj i gotowe :)

Inspiracja: blog Jak Zdrowo Żyć

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz