poniedziałek, 21 grudnia 2015

Jaglanka i amarantus z batatem i jabłkami


Składniki (dla 2 dorosłych i dziecka):
3 czubate łyżki kaszy jaglanej
3 czubate łyżki ziaren amarantusa
Gorąca woda
1 jabłko
Kawałek batata
Szczypta skórki utartej z eko cytryny
1/4 szklanki soku z czerwonych winogron lub z jabłek (u mnie z eko sklepu)
5-6 suszonych moreli
Cynamon
Masło (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Morele pokroić i namoczyć na noc w soku z winogron. Rano kaszę jaglaną uprażyć, dodać amarantus i prażyć jeszcze chwilę. Zalać gorącą wodą ok. 2-3 cm powyżej powierzchni kaszy, dodać obranego i pokrojonego w kostkę batata i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 18 minut nie mieszając i nie podnosząc pokrywki. Do moreli namoczonych w soku dodać cynamon oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłko, skórkę cytrynową (odrobinę do smaku), podgrzać i chwilkę dusić, żeby jabłko lekko zmiękło,  ale nie zrobiło się paćkowate. Ugotowaną kaszę i amarantus wymieszać z sosem i owocami. Można dodać nieco masła i posypać lub wmieszać rozdrobnione lub zmielone orzechy. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz