piątek, 18 grudnia 2015

Kasza gryczana z figami



Składniki (dla 2 dorosłych i dziecka):
4 łyżki kaszy gryczanej palonej
4 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
6-7 suszonych fig
2-3 łyżki masła orzechowego
Ok 1/4 szklanki soku z winogron (można pominąć, ale wtedy być może trzeba będzie dodatkowo dosłodzić np. miodem)
Odrobina skórki otartej z pomarańczy
Plasterek świeżego imbiru
Cynamon
Świeże owoce (u mnie gruszka)

Przygotowanie:
Figi pokroić w kostkę i namoczyć na noc w soku z winogron. Rano kasze opłukać, zalać wodą, dodać utarty imbir i gotować ok 15 min do miękkości i wchłonięcia wody. Po ugotowaniu zostawić na kilka minut pod przykryciem, żeby doszła. Do fig dodać cynamon i skórę  pomarańczy (do smaku, odrobinę,  nie można przesadzić, bo będzie gorzkie!), podgrzać. Ugotowaną kaszę wymieszać z masłem orzechowym,  figami i powstałym sosem, nałożyć do miseczek i podawać z gruszką/jabłkiem lub innymi świeżymi owocami :-)
Jeśli nie mamy soku z winogron, figi namoczyć w wodzie lub bez namaczania - rano zalać ciepłą wodą i odstawić na ok pół godziny, podgrzać. Jeśli będą twarde, podgotować. W razie potrzeby dosłodzic kaszę miodem (powyżej 1 r.ż.) lub innym słodziwem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz