piątek, 18 grudnia 2015

Zupa z żółtą soczewicą


Gęsta, pożywna, rozgrzewająca - żółciutkie pyszności :) Idealna na jesienno-zimowy obiad lub kolację :)

Składniki:
ok. 1/2 szklanki żółtej soczewicy
3 czubate łyżki kaszy jęczmiennej
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka masła klarowanego, zwykłego lub oleju
przyprawy: listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, kurkuma, słodka papryka, curry 
gorąca woda
opcjonalnie sól 

Przygotowanie:
Marchew, seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Zalać niewielką ilością gorącej wody i gotować. W tym czasie obrać cebulę i posiekać w piórka, obrać i posiekać czosnek. Opłukać soczewicę i kaszę pod bieżącą wodą. Dodać do zupy cebulę, czosnek, soczewicę, kaszę i przyprawy. Dolać gorącej wody nieco ponad powierzchnię warzyw - soczewica i kasza wchłoną sporo wody. Gotować ok. 20-25 minut do miękkości warzyw, soczewicy i kaszy. W razie potrzeby dolać więcej wody. Pod koniec dosolić do smaku (pominąć dla dzieci poniżej 1 r.ż.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz