piątek, 4 grudnia 2015

Klasyczny ryż z jabłkami i cynamonem


Składniki:
3/4 szklanki ryżu brązowego (u nas okrągłoziarnisty) + 2 łyżki białej komosy
2 słodkie jabłka lub 1 jabłko i 1 gruszka
Garść rodzynek
1 łyżka goji
Pół laski wanilii
Szczypta cynamonu
Uprażone rozdrobnione orzechy włoskie
Syrop klonowy i szczypta soli dla dorosłych

Przygotowanie:
Ryż i komosę wypłukać, z laski wanilii wydlubac ziarenka i dodać do ryżu, razem z laską. Zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości ok. 35 minut. Rodzynki i goji zalać gorącą wodą (ok. 1/4 szklanki). Owoce obrać i pokroić w dużą kostkę,  dodać do rodzynek, dorzucić cynamon i zagotować. Wymieszać z ugotowanym ryżem, posypać orzechami, wersję dla dorosłych polać syropem klonowym i dosolić, jeśli potrzeba :-)

Synek zdecydowanie woli jeść rączkami niż łyżeczką :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz