czwartek, 17 grudnia 2015

Gęsty krem z brokuła


Bardzo gęsta zupka krem idealna do nauki jedzenia łyżką :) Wyszła lekko słodkawa w smaku, a jako że jesteśmy przed Świętami, dodałam 2 wędzone śliwki, co nadało jej dodatkowo bardzo ciekawego aromatu ;) Swój cudowny zielony kolor zawdzięcza młodemu sproszkowanemu jęczmieniowi, który suplementuję i mój synek go uwielbia :)

Składniki (dla 2 dorosłych i dziecka):
1 nieduży brokuł
2 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
1 łyżka oleju
gorąca woda
przyprawy: po małej szczypcie - czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatołowa, słodka papryka, kurkuma oraz spora szczypta kminku, sól (dla dzieci powyżej 1 r.ż)
opcjonalnie: 1 łyżka kaszki orkiszowej, 2 wędzone śliwki, łyżka zielonego jęczmienia
Bułka lub chleb na grzanki

Przygotowanie:
Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w grubsze talarki, zalać gorącą wodą, dodać olej. Gotować ok. 10 min. W tym czasie umyć i podzielić na większe różyczki brokuła, posiekać cebulę. Dodać do zupy, zalać gorącą wodą tak, by prawie przykrywała brokuła, ale by nieco wystawał ponad jej powierzchnię. Zupa ma być gęsta. Dorzucić przyprawy. Gotować 15 minut. W razie potrzeby zagęszczenia zupy dodać kaszkę orkiszową i gotować jeszcze 2-3 minuty. Zmiksować na gładki krem, doprawić solą, dodać jęczmień - nada zupie piękny zielony kolor i oczywiście wzbogaci o składniki odżywcze :) Ale bez niego też będzie smaczna. 
Bułkę lub chleb podpiec na rozgrzanej patelni i ułożyć na zupce. Można też posypać prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Dla maluszków poniżej 10 m-ca - zmielić lub rozdrobnić. 

Krem jest bardzo gęsty - idealny do nauki jedzenie łyżką, bo tak łatwo z niej nie spada :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz