poniedziałek, 28 grudnia 2015

Risotto z czerwoną soczewicą i pieczoną dynią


Składniki:
ok. 6 łyżek brązowego ryżu
ok. 4 łyżki czerwonej soczewicy
ok. 3-4 łyżki pure z pieczonej dyni Hokkaido*
1 marchewka
1 cebula
1 mały por
kawałek kapusty pekińskiej 
1 duży ząbek czosnku
kurkuma, kmin rzymski, słodka papryka, kolendra mielona
natka pietruszki do posypania
olej do smażenia
kilka łyżek gęstego mleka kokosowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Ryż i soczewicę opłucz i namocz na kilka godzin. Postaw na gazie, przykryj. W tym czasie obierz i posiekaj czosnek, cebulę i pora (pokrój w krążki). Podsmaż na oleju wraz z przyprawami. Dodaj do gotującego się ryżu i soczewicy. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i również dodaj do gotującego się ryżu. Gotuj jeszcze ok. 7 min. Łączny czas gotowania to ok. 25-30 min. Dodaj pure dyniowe oraz dość drobno pokrojoną kapustę, wymieszaj i odstaw na chwilę. Dodaj mleko kokosowe, jeśli lubisz. Wersję dla dorosłych dopraw solą lub sosem sojowym. Podawaj z natką pietruszki. Smacznego :)

* Jak zrobić pure z dyni?
Dynię Hokkaido kroimy na pół, układamy przeciętymi połówkami do dołu i pieczemy do miękkości - ok. 45 min w temp. 200 stopni. Kiedy jest miękka, po przestudzeniu usuwamy pestki i blendujemy na pure. Ja nie obieram ze skórki, zawsze używam eko dyni, usuwam jedynie tę bardziej przypieczoną skórkę, bo jest gorzka. Pure przekładamy do słoika, zamykamy i przechowujemy w lodówce ok. tydzień. Można z niego też zrobić sos do makaronu lub dodać do porannej jaglanki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz