poniedziałek, 28 grudnia 2015

Humus z pieczoną dynią


Humus nieco inaczej, czyli z pieczoną dynią :) Ma piękny żółty kolor dzięki dyni :) Smakuje wybornie, dynia nadaje paście lekko słodkawy smak, co z kolei według mnie świetnie komponuje się z czosnkiem :)


Składniki:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy plus ok. pół szklanki wody z gotowania ciecierzycy
4 łyżki pure z pieczonej dyni Hokkaido*
3 łyżki pasty tahini
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki oliwy
Pół łyżeczki soli (pominąć dla dziecka poniżej 1 r.ż.)

Przygotowanie:
Czosnek obrać i posiekać. Wszystkie składniki poza pure zblendować na gładką masę, łącznie z wodą, ale wody dodawać stopniowo do uzyskania ulubionej konsystencji. Wymieszać z dyniowym pure, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie ostrą lub słodką papryką. Podawać z pieczywem lub pitą :)


Mini kanapeczki z dyniowym humusem :)

* Jak zrobić pure z dyni?
Dynię Hokkaido kroimy na pół, układamy przeciętymi połówkami do dołu i pieczemy do miękkości - ok. 45 min w temp. 200 stopni. Kiedy jest miękka, po przestudzeniu usuwamy pestki i blendujemy na pure. Ja nie obieram ze skórki, zawsze używam eko dyni, usuwam jedynie tę nieładną i bardziej przypieczoną skórkę, bo jest gorzka. Pure przekładamy do słoika, zamykamy i przechowujemy w lodówce ok. tydzień. Można z niego też zrobić sos do makaronu lub dodać do porannej jaglanki :)

Sama wpadłam na pomysł, żeby połączyć dynię z humusem, ale inspirowałam się tym przepisem przygotowując pastę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz