wtorek, 27 października 2015

Bananowa kasza gryczana

Pyszna bananowa kasza gryczana to świetny pomysł na jesienne śniadanie dla całej rodziny :) Kiedyś nie wpadłabym na to, by jeść kaszę gryczaną na słodko, ale przecież wszystko się zmienia, nasze smaki też :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście, zachęcam do przetestowania tej zdrowej kaszy w słodkiej wersji.




Składniki (dla 2 dorosłych i dziecka):
3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
Szklanka wody
Trochę więcej niż pół szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
4-5 daktyli
Łyżka goji
Cynamon
Sól dla rodziców
1-2 banany - zależy, jak bardzo rodzice lubią banany ;)
Orzechy (dla dziecka zmielone) - u nas włoskie dla dziecka, prażone laskowe dla rodziców, bo akurat takie miałam. Zawsze mam w słoiczku pod ręką zmielone orzechy, a w drugim zmielone pestki dyni i słonecznika i dodaję je niemal do wszystkich potraw synka. Jak wiadomo, pestki w diecie wege są ważne.
Ghee, masło lub olej kokosowy (opcjonalnie do wymieszania na koniec z ugotowaną kaszą, jeśli ktoś lubi).

Przygotowanie:
Kaszę wypłukać, zalać wodą i mlekiem, zagotować, dodać drobno pokrojone daktyle i cynamon. Gotować pod przykryciem ok. 15 min., aż kasza wchłonie płyny. Dodac goji i zostawić na ok. 5 min, żeby jeszcze doszła, a goji zmiękły. Banana pokroić w grubsze plastry. Połowę rozdrobnić widelcem, drugą część odłożyć. Kaszę wymieszać z bananem i orzechami (w wersji dla dorosłych można posypać na koniec), udekorować kawałkami banana i np. amarantusem ekspandowanym. Smacznego!

Dla maluszka zaczynającego przygodę z jedzeniem można uformować z kaszy kuleczki :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz