wtorek, 27 października 2015

Zupa krem z dyni i kanapki

Bułeczka żytnia z trzema różnymi pastami - z awokado i jajka, ze słonecznika i z dyni. Do tego zupa krem z dyni ze słoika własnej produkcji :) Ilekroć robię zupę, jeszcze gorącą przelewam do 1 lub 2 małych słoiczków i szczelnie zamykam, odwracam do góry dnem i zostawiam do ostygnięcia. Przechowuję w lodówce kilka tygodni. 



Pasta z awokadowedług przepisu z książki Alaantkowe BLW, polecam książkę :)

Pasta ze słonecznika (Jadłonomia). Pominęłam sól w wersji dla dziecka. Suszone pomidory same w sobie są słonawe.

Pasta z dyni: pominęłam sól, dodałam troszeczkę miodu i odrobinę startego jabłka.

Zupa krem z dyni:

1 kg dyni Hokkaido 
1 cebula 
2-4 szklanki wody i/lub mleka roślinnego (u mnie sojowe lub kokosowe)
2 ząbki czosnku (lub więcej, do smaku) 
1,5 - 2,5 płaskich łyżeczek soli (dla dziecka mniej lub wcale)
pieprz zwykły i/lub ziołowy (pomijam)
inne przyprawy - gałka muszkatołowa (uwielbiam i polecam), imbir (nie za dużo, zwł. jeśli jest świeży), słodka mielona papryka (przy okazji wzmocni kolor), curry

Dynię obrać (tylko Hokkaido zostawiamy ze skórką - mięknie podczas gotowania), wykroić nasiona i całą miazgę, w której się znajdowały. Obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. 
Dynię i cebulę wrzucić do garnka i dodać wody (na początek 1-1,5 szklanki). Gotować na niezbyt dużym ogniu aż dynia się rozgotuje (ok. 15 min.). 
Dodać czosnek, zmiksować całość blenderem, gotować jeszcze minutę. Dodać mleko sojowe (nadaje zupie aksamitności, delikatności, ale też świetnie uzupełnia jej smak) i ew. wodę dla odpowiedniej konsystencji, doprawić do smaku. Czasem daję mniej dyni, ale dorzucam marchewkę.
Inspiracja: Puszka.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz