Jesień w pełni, okres chorobowy rozpoczęty, więc wzmacniamy odporność! Dlatego dziś na kolację wzmacniająca zupa z płatków owsianych wg 5 przemian :) Do tego mini kanapeczki z pastą z brokuła i serkiem kozim.
Od razu na początku zaznaczam, że maluchowi smakowało, a dorosłym tak sobie, szczególnie tacie, bo miała konsystencję kleiku. Ale jeśli lubicie kleikowate potrawy i czasem jecie coś dla zdrowia, mimo że nie jest to uczta dla zmysłów, to polecam :). Przepis pochodzi z książki "Gotowanie według pięciu przemian" Barbary Temelie:
Uwaga: autorka nie zaleca stosować przy zaburzeniach snu i nerwowości.
Niestety w przepisie nie podano ilości składników. Ja dałam za dużo płatków owsianych i za mało wody, dlatego, jak widać na zdjęciu, wyszła mi z tego owsianka ;) Dlatego proponuję pół szklanki płatków owsianych na 1 litr wody i 2 marchewki.
Pasta z brokuła:
Wczoraj do obiadu był brokuł z prażonymi pestkami słonecznika i dyni, olejem lnianym i płatkami drożdżowymi. Zostało mi kilka różyczek, dodałam odrobinę czosnku, zmiksowałam i pasta do kanapek gotowa :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz