Uwielbiam dania jednogarnkowe! Szczególnie jeśli wychodzą takie smaczne jak to! Pyszna, sycąca, rozgrzewająca potrawa, idealna na jesień i zimę, dla dzieci i dorosłych :-) No i prosta i szybka w przygotowaniu :) Dziękuję Olga Smile za inspirację :)
Składniki (dla 3 dorosłych i dziecka):
ok. 600 ml przecieru pomidorowego (u mnie domowej roboty produkcji mojej mamy :)
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
2-3 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1 ząbek czosnku
Kurkuma
1-2 liście laurowe
2-3 szt ziela angielskiego
1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki (nadaje charakterystyczny smak, lepiej nie pomijać i zaopatrzyć się w tę pyszną przyprawę, chyba że nie lubicie)
Olej kokosowy do smażenia (lub inny)
1/2 szklanki kaszy pęczak lub ryżu (w oryginalnym przepisie, którym się inspirowałam robiąc to danie, jest ryż, ale ja nie miałam ochoty na ryż, więc użyłam pęczaku i wyszło naprawdę smaczne)
Przygotowanie:
Cebulę obieram, kroję w kostkę i podsmażam na oleju w żeliwnym ganku razem z liściem laurowym i zielem angielskim oraz wędzoną papryką. Dodaję obrane i starte na tarce o dużych oczkach warzywa. Przesmażam kilka minut. Dolewam sok pomidorowy, wodę, dosypuję soczewicę i pęczak oraz kurkumę. Gotuję ok. 20 minut, pozostawiam jeszcze na kilka minut, żeby kasza doszła. Wersję dla rodziców można doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz