Prosta i smaczna zapiekanka na obiad, ale sprawdzi się i na kolację :)
Składniki:
1 mały brokuł
1/2 średniego kalafiora
3-4 ziemniaki
ok. 100 g sera koziego lub innego
1 łyżka świeżego koperku
Sos:
ok. 3 szklanki mleka roślinnego
ok. 2 łyżki mąki (u mnie orkiszowa pełnoziarnista)
gałka muszkatołowa
słodka papryka
1 łyżka świeżego koperku (opcjonalnie)
sól, pieprz
masło lub olej (u mnie ghee)
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach do miękkości (al dente), obrać i pokroić w plastry. Brokuła i kalafiora umyć i podzielić na małe różyczki. Zagotować wodę, włożyć kalafiora i gotować ok. 5 minut, dodać brokuła i gotować 5 minut, odcedzić. Warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piekarnik nagrzać na 180 stopni z termoobiegiem. Zrobić sos*: na patelni rozgrzać masło lub olej, dodać mąkę mieszając i powoli dolewać mleka ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Doprawić solą, pieprzem, gałką, słodką papryką i koperkiem, jeśli lubicie :) Zalać warzywa sosem, posypać startym na grubych oczkach tarki serem i zapiekać ok. 20 minut aż ser się rozpuści, a warzywa dojdą :) Przed podaniem można posypać koperkiem.
Użyłam nieco soli, bo mój synek ma już ponad rok, ale jeśli nie chcecie solić, odlejcie trochę sosu i zapiekankę dla malucha upieczcie w osobnym naczyniu.
* Muszę przyznać, że tym razem zrobiły mi się grudki podczas robienia beszamelu. Uratowałam go jednak przecedzając sos przez sitko :) Nie był zbyt gęsty, ale po zapieczeniu zgęstniał.
Aha, przy okazji upiekłam też kawałek dyni i zrobiłam pure. Na kolację w planach naleśniki dyniowe :)
Surówka:
1 marchewka
1 jabłko
garść kapusty kiszonej
sok z cytryny
olej lniany
Marchewkę i jabłko zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki, kapustę rozdrobnić, skropić sokiem z cytryny i olejem lnianym, wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz