czwartek, 1 września 2016

Placki cukiniowo-jabłkowe bezglutenowe


Składniki (na ok. 20 małych placuszków):
100 g kaszy gryczanej niepalonej
2 łyżki pestek słonecznika
3/4 szklanki cukinii startej na tarce o drobnych oczkach
1/2 szklanki musu z jabłek
1 jajko
1 łyżeczka świeżo utartego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu (dla dzieci powyżej 12 m-cy) lub innego słodzidła
1 łyżka oleju kokosowego do smażenia

Przygotowanie:
Kaszę i słonecznik zmielić na mąkę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto jest dość gęste. Patelnię posmarować cieniutko olejem za pomocą np. pędzelka silikonowego i kiedy olej będzie gorący nakładać łyżką placuszki delikatnie spłaszczając i smażyć do zarumienienia z obydwu stron. Można podawać ze świeżymi owocami i musem jabłkowym lub same. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz