czwartek, 4 sierpnia 2016

Kasza jęczmienna z bananowo-kokosowo-orzechowym sosem


Poza popularnymi na śniadanie owsianką i jaglanką można również serwować kaszę jęczmienną i gryczaną w wersji na słodko. Takie śniadania lubię najbardziej, zarówno w ciepłe jak i zimne dni. Różnią się tylko dodatkami - zimą dodaję więcej rozgrzewających przypraw (cynamon, imbir, goździki, kurkuma), latem - mleko kokosowe i zawsze dużo świeżych owoców, głównie lokalnych. 
Kaszę jęczmienną ze słodkim sosem przygotujecie bardzo szybko. Kaszę można ugotować poprzedniego dnia, a rano zrobić tylko sos, wymieszać z kaszą i podgrzać. A jeśli ugotujecie za dużo kaszy można ją wykorzystać np. do takich wytrawnych placków :)

Składniki (2-3 porcje):
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej (wiejskiej, perłowej lub mazurskiej) plus woda do ugotowania (ok. 1 i 1/3 szklanki)
ok. 6 łyżek gęstego mleczka kokosowego
1 bardzo dojrzały banan
3-4 daktyle namoczone na noc lub kilka godzin plus woda z moczenia
3 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich lub innych (drobno posiekanych lub ewentualnie zmielonych dla dziecka)
1 łyżka pasty sezamowej (tahini) - opcja, można pominąć
świeże owoce sezonowe do podania (u nas jeżyny, borówki, jagody)

Przygotowanie:
Ugotować kaszę: opłukać na sicie pod bieżącą wodą. W garnku zagotować wodę, wsypać kaszę, zamieszać. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować ok. 15-20 min. pod uchyloną pokrywką. Po ugotowaniu zostawić na ok. 15 min., by kasza wchłonęła resztę wody.
Przygotować sos/mus: w wysokim rondelku umieścić daktyle wraz z wodą, w której się moczyły, dodać obranego i połamanego banana, tahini, mleko kokosowe i zblendować. Dodać orzechy, wymieszać i lekko podgrzać. Wymieszać z ugotowaną kaszą i posypać sezonowymi owocami. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz