czwartek, 4 sierpnia 2016
Wytrawny sos z nerkowców
Ten kremowy sos, wytrawny acz słodkawy dzięki nerkowcom, z delikatną kokosową nutą, bardzo mile mnie dziś zaskoczył swoim smakiem i gęstą konsystencją jak na sos przystało.
Świetnie nadaje się do kotletów warzywnych, ale też do warzyw gotowanych bądź surowych. Można ugotować na parze różyczki brokuła lub kalafiora i wymieszać z tym nerkowcowym cudem. Pycha! Zostało mi trochę tego sosu i zamierzam jutro dodać do spaghetti ze szpinakiem. Zobaczymy, co z tego wyjdzie :)
Składniki:
1/2 szklanki nerkowców namoczonych na kilka godzin lub na noc
kilka łyżek gęstego mleka kokosowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub innych ulubionych świeżych ziół
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka płatków drożdżowych
szczypta suszonego czosnku
Przygotowanie:
Nerkowce przepłukać. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na gładki sos. Świetnie nadaje się do kotletów warzywnych, ale też do warzyw gotowanych bądź surowych. Mniam...
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz