wtorek, 9 sierpnia 2016

Zupa z indyjską nutą


Ta zupa pachnie i smakuje Indiami. A to głównie za sprawą przyprawy garam masala oraz słodkawego orzechowego w smaku urad dalu. Mój synek to własnie tę fasolę wyjadał dziś palcami, a wręcz garściami z zupy :) Ponieważ tak mu ta zupa zasmakowała, postanowiłam podzielić się przepisem. Robi się ją dość szybko i stanowi pełnowartościowe danie obiadowe. Jedyna wada to dostępność fasoli urad dal... Można go kupić w indyjskim sklepie stacjonarnym lub internetowym.


Składniki (3 porcje dorosłe i dziecko):
1/2 szklanki indyjskiej fasoli urad dal
2 spore marchewki
1 spora pietruszka
3 nieduże ziemniaki
1/2 małej kalarepy
kilka różyczek kalafiora (u mnie twarde części kalafiora pozostałe z innego dania)
ok. 1 szklanki poszatkowanej drobno białej kapusty
zielona część małego pora
1 łyżka ghee lub oleju
przyprawy: 1 łyżeczka garam masali, 1 łyżeczka czubrycy zielonej (lub innej ulubionej mieszanki przypraw bez glutaminianu sodu), sól himalajska (dla dzieci powyżej 12 m-cy)
do podania natka pietruszki oraz opcjonalnie prażone pestki dyni i słonecznika

Przygotowanie:
Groch przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i namoczyć na noc. Przepłukać ponownie, zalać litrem wody i zagotować. Jeśli na powierzchni wody zgromadzi się piana, trzeba ją zebrać. W tym czasie obrać warzywa. Marchewkę, pietruszkę i kalarepę pokroić w drobną, a ziemniaki w większą kostkę. Do gotującego się grochu dodać zieloną część pora (w całości), marchewkę, pietruszkę, kalarepę oraz przyprawy i ghee, gotować ok. 5 minut. Dodać ziemniaki, gotować ok. 10 minut. Dodać kapustę i kalafiora i gotować do miękkości jeszcze ok. 7-10 minut. Przyprawić ewentualnie solą do smaku. Podawać z natką. Dobrze smakuje też z prażonym słonecznikiem i/lub dynią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz