czwartek, 2 listopada 2017

Pożywna zupa fasolowa z porem


Przepis z serii "klasyka gatunku" :)  Kluczem do pyszności tej zupy jest wg mnie długie podduszenie pora i cebuli oraz papryka wędzona. Grunt to dodać jej tyle, by była wyczuwalna, ale nie przesadzić, by nie zdominowała swoim smakiem całej zupy. Lepiej zatem na początek dać jej nieco mniej, a potem jeszcze doprawić. Papryka wędzona to doskonały wzmacniacz smaku w kuchni roślinnej. Niektórzy mówią, że nadaje potrawom mięsny posmak :) A Wy lubicie? Dodajecie? :)
I jeszcze słów kilka o białej fasoli. Dlaczego warto ją jeść? Ze względu na jej wysokie wartości odżywcze, m.in.:

- białko (zawiera go 3 razy więcej niż mięso) o dużej zawartości lizyny (bardzo ważny aminokwas egzogenny)
duże ilości witamin z grupy B, zwłaszcza tianiny, która poprawia zdolność logicznego myślenia i pamięć
błonnik, zapewniający uczucie sytości, usprawniający działanie układu pokarmowego, wspomagający trawienie i zapobiegający zaparciom
- wapń
- lekkostrawna skrobia oraz substancje hamujące rozwój komórek nowotworowych
- jest zasadotwórcza, więc nie zakwasza organizmu*

Maluchom najlepiej wyłuskać fasolę ze skórki, rozgnieść i dodać do zupy.

Składniki:
1 duży por (cała biała część i  kawałek zielonej)
1 średnia cebula (u mnie cukrowa)
1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego po podsmażenia pora i cebuli
przyprawy: listek laurowy, ziele 3 szt,.kurkuma, kumin, rzymski, papryka wędzona (3/4 płaskiej łyżeczki), cynamon i imbir (po szczypcie), majeranek (1/2 łyżeczki)
gorąca woda ok 1 - 1 1/2 l
1 duża marchew
1/2 średniego selera
4-5 ziemniaków średniej wielkości
ok. 200-220 g ugotowanej białej fasoli wraz z wodą z gotowania lub fasola ze słoika
2-3 ząbki czosnku (koniec gotowania)
natka pietruszki

Przygotowanie:
Pora i cebulę poddusić na oliwie lub oleju kokosowym, mieszając, podlać nieco gorącą wodą i dusić pod przykryciem ok. 5 min, mieszając. Dodać kurkumę, kumin, wędzoną paprykę, imbir, cynamon wymieszać i dusić jeszcze kilka minut. Zalać gorącą wodą (ok 1 l), dodać warzywa: pokrojoną w półplasterki marchewkę, pokrojonego w kostkę selera. Zagotować i gotować na niedużym ogniu z uchyloną pokrywką. Obrać ziemniaki, pokroić w większą kostkę i dodać do gotującej się zupy po ok. 7 min, jak gotujące się warzywa lekko zmiękną. Gotować ok. 10 min, dodać fasolę wraz z wodą, w której się gotowała, majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę, gotować jeszcze ok. 5 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Maluchom najlepiej wyłuskać fasolę ze skórki, rozgnieść i dodać do zupy. Smacznego!

* Źródło: http://zywnoscdietetyczna.pl/dlaczego-warto-jesc-fasole/

3 komentarze:

  1. Czy można użyć fasoli z puszki dla roczniaka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. Warto sprawdzić skład, czy nie ma tam żadnych "niespodzianek". Przed użyciem, warto porządnie opłukać fasolkę. Ponadto ze względu na zawarty w puszkach szkodliwy dla zdrowia bisfenol A (BPA), lepiej sporadycznie wybierać produkty w puszkach.

      Usuń
  2. Fasola ma kilka razy mniej białka, niż mięso np kurczaka. 6g w białej fasoli vs ok 25g w kurczaku.

    OdpowiedzUsuń