I jeszcze słów kilka o białej fasoli. Dlaczego warto ją jeść? Ze względu na jej wysokie wartości odżywcze, m.in.:
- białko (zawiera go 3 razy więcej niż mięso) o dużej zawartości lizyny (bardzo ważny aminokwas egzogenny)
- duże ilości witamin z grupy B, zwłaszcza tianiny, która poprawia zdolność logicznego myślenia i pamięć
- błonnik, zapewniający uczucie sytości, usprawniający działanie układu pokarmowego, wspomagający trawienie i zapobiegający zaparciom
- wapń
- lekkostrawna skrobia oraz substancje hamujące rozwój komórek nowotworowych
- jest zasadotwórcza, więc nie zakwasza organizmu*
Maluchom najlepiej wyłuskać fasolę ze skórki, rozgnieść i dodać do zupy.
Składniki:
1 duży por (cała biała część i kawałek zielonej)
1 średnia cebula (u mnie cukrowa)
1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego po podsmażenia pora i cebuli
przyprawy: listek laurowy, ziele 3 szt,.kurkuma, kumin, rzymski, papryka wędzona (3/4 płaskiej łyżeczki), cynamon i imbir (po szczypcie), majeranek (1/2 łyżeczki)
gorąca woda ok 1 - 1 1/2 l
1 duża marchew
1/2 średniego selera
4-5 ziemniaków średniej wielkości
ok. 200-220 g ugotowanej białej fasoli wraz z wodą z gotowania lub fasola ze słoika
2-3 ząbki czosnku (koniec gotowania)
natka pietruszki
Przygotowanie:
Pora i cebulę poddusić na oliwie lub oleju kokosowym, mieszając, podlać nieco gorącą wodą i dusić pod przykryciem ok. 5 min, mieszając. Dodać kurkumę, kumin, wędzoną paprykę, imbir, cynamon wymieszać i dusić jeszcze kilka minut. Zalać gorącą wodą (ok 1 l), dodać warzywa: pokrojoną w półplasterki marchewkę, pokrojonego w kostkę selera. Zagotować i gotować na niedużym ogniu z uchyloną pokrywką. Obrać ziemniaki, pokroić w większą kostkę i dodać do gotującej się zupy po ok. 7 min, jak gotujące się warzywa lekko zmiękną. Gotować ok. 10 min, dodać fasolę wraz z wodą, w której się gotowała, majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę, gotować jeszcze ok. 5 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Maluchom najlepiej wyłuskać fasolę ze skórki, rozgnieść i dodać do zupy. Smacznego!
* Źródło: http://zywnoscdietetyczna.pl/dlaczego-warto-jesc-fasole/
Czy można użyć fasoli z puszki dla roczniaka ?
OdpowiedzUsuńMożna. Warto sprawdzić skład, czy nie ma tam żadnych "niespodzianek". Przed użyciem, warto porządnie opłukać fasolkę. Ponadto ze względu na zawarty w puszkach szkodliwy dla zdrowia bisfenol A (BPA), lepiej sporadycznie wybierać produkty w puszkach.
UsuńFasola ma kilka razy mniej białka, niż mięso np kurczaka. 6g w białej fasoli vs ok 25g w kurczaku.
OdpowiedzUsuń