piątek, 3 listopada 2017

Pasta z fasoli a la smalec

Pyszna, prosta i szybka w przygotowaniu pasta do chleba, naleśników i warzyw :) Słodkawy smak zawdzięcza skarmelizowanej cebulce i jabłku, a oryginalny aromat to zasługa majeranku, zresztą możecie dorzucić do niej, co Wam w duszy gra, np. ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę lub jeszcze coś innego. Jak zawsze, warto eksperymentować w poszukiwaniu dobrych smaków własnych ;)
Niestety zapomniałam zrobić zdjęcie, tak szybko zniknęła ;)
O tym, dlaczego warto jeść fasole, przeczytacie tu.

Składniki (na słoik ok. 300 g)
1 szklanka białej fasoli (ugotowanej lub ze słoika)
1 średniej wielkości cebula
1 średniej wielkości jabłko
1 listek laurowy
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
szczypta pieprzu
nieco wody z gotowania fasoli do uzyskania odpowiedniej konsystencji
1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego
sól do smaku dla dorosłych i dzieci powyżej 12 m-ca

Przygotowanie:
Czosnek obrać, pokroić na większe kawałki i odłożyć*. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i kilka łyżek wody, w tej emulsji dusić cebulę wraz z listkiem laurowym pod przykryciem, aż zmięknie**, podlewając w razie potrzeby gorącą wodą. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić pod przykryciem ok. 5 min. Wyjąć listek, przestudzić, dodać odsączoną fasolę, przyprawy, odrobinę wody z gotowania fasoli lub zalewy i zblendować na gładką lub mniej gładką masę jak lubicie :)

* Obranie, pokrojenie i pozostawienie czosnku na 7-10 min. przed obróbką lub spożyciem na surowo pozwala na optymalne wykorzystanie jego wartości odżywczych.
** Można nie dodawać wody, za to dać więcej oleju, bez wody cebula podsmaży się na złoto i będzie bardziej aromatyczna, za to mniej zdrowa :) 

2 komentarze:

  1. Brzmi smakowicie :) od jakiego wieku maluch zajada taką pastę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od 10 miesiąca można podawać, tylko bez soli. Jesli maluch wcześniej nie jadł strączków warto podczas gotowania fasoli kilkakrotnie ją przepłukać: zagotować fasolę, przepłukać na sicie, zalać wrzątkiem i ponownie zagotować, czynność powtórzyć, a potem gotować normalnie do miękkości :)

      Usuń