sobota, 3 czerwca 2017

Fasolowe pralinki


Czerwona fasola nie dość że jest pyszna, to i bardzo zdrowa - jest bogata w zdrowe białko, zawiera witaminy z grupy B, a takę żelazo, kwas foliowy, cynk, selen, fosfor, wapń, potas, skrobię i błonnik. No i ma szerokie zastosowanie w kuchni! Idealnie sprawdza się zarówno jako danie obiadowe (np. w sosie pomidorowym z pieczonym batatem), jak i deser w postaci ciasta z fasoli lub własnie poniższych kuleczek :)  Mój synek jak na razie nie przepada niestety za czerwoną fasolką w wersji wytrawnej, ale pralinkami nie pogardzi :) 

Składniki (na 14-15 sztuk):
1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
10 suszonych daktyli uprzednio namoczonych w wodzie
1/2 szklanki rozdrobnionych lub mielonych orzechów laskowych (ja użyłam rozdrabniacza z literą S)
1 czubata łyżka karobu
szczypta cynamonu i suszonej wanilii
kilka łyżek wody z moczenia daktyli lub mleka roślinnego
dodatkowo do obtaczania: karob, wiórki kokosowe, rozdrobnione płatki migdałowe lub inne ulubione dodatki

Przygotowanie:
Fasolę i odsączone daktyle zblendować na gładką masę, dodać prawie całe orzechy (bez dwóch łyżek - będą potrzebne do obtaczania kulek), wanilię i cynamon, kilka łyżek wody z daktyli lub mleka roślinnego, jeśli masa jest zbyt sucha i dokładnie wymieszać. Wilgotnymi dłońmi formować nieduże kulki, część obtoczyć w orzechach laskowych, pozostałe w innych posypkach (karob, wiórki kokosowe, rozdrobnione płatki migdałowe lub inne dodatki). Schłodzić w lodówce. Kulki są miękkie i delikatnie słodkie w smaku Jeśli chcecie, by były twardsze, można dodać więcej orzechów i daktyli, a także trochę oleju kokosowego i dobrze schłodzić. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz