poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Wapniowa bomba dla starszaków


Sezam i mak to bezcenne źródło wapnia w diecie wegetariańskiej, dużo zdrowsze niż nabiał. W 100 g maku znajdziemy ponad 1440 mg wapnia, zaś w sezamie jest ponad 1100 mg wapnia/100 g. Poza wapniem te niepozorne ziarenka są bogate w witaminy A i E, dodatkowo mak zawiera wit. D i C. Zawierają także dużo żelaza, magnezu, fosforu i cynku, a sezam dodatkowo kryje w sobie bogactwo miedzi i manganu. Jednakże są tłuste i dość ciężkostrawne - zwłaszcza mak - dlatego z umiarem podawajmy je najmłodszym. Mój 2,5 latek wsuwa 2 za jednym podejściem i prosi o więcej, ale mu nie ulegam z troski o jego brzuszek :) Warto dodawać mielone ziarna maku i sezamu do owsianek, jaglanek czy koktajli. Ważne jest, by ziarna zmielić, dzięki czemu zwiększamy wchłanialność poszczególnych składników mineralnych.

Składniki (12 szt):
1/4 szklanki maku
1/4 szklanki sezamu (u mnie niełuskany)
1/2 szklanki daktyli
1 łyżka kakao
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
Otarta skórka z 1/2 cytryny
Kardamon, cynamon - po szczypcie

Przygotowanie:
Sezam podprażyć na suchej patelni, następnie zmielić w młynku do kawy. Mak również zmielić. Daktyle pogotować na parze, aż zmiękną i zblendować. W misce połączyć wszystkie składniki, bardzo dokładnie wymieszać zagniatając dłonią jak ciasto. Wilgotnymi dłońmi formować kulki, wstawić na kilka godzin do lodówki. 

2 komentarze:

  1. Właśnie robię drugi raz, z podwójnej porcji tym razem. Są super, córa uwielbia, ja także :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę? O, jak się cieszę :) Dziękuję bardzo za komentarz, smacznego i na zdrowie :)

      Usuń