piątek, 7 kwietnia 2017

Kalafiorowy raj na domowym bulionie


Zazwyczaj szerokim łukiem omijam przepisy, w składnikach których jest bulion, bo przeważnie nie mam go na stanie, a gotowych kostek nie używam, a jeżeli już to bardzo rzadko i wyłącznie ekologicznych. Ale ostatnio zaczęłam przygotowywać średnio raz w tygodniu bulion własnej roboty, kiedy zdałam sobie sprawę, jak banalny i szybki jest w przygotowaniu. Myję warzywa (nie obieram!), wkładam do gara, zalewam wodą i zupa robi się sama. Długi jest tylko czas gotowania, ale zupy nie trzeba pilnować. Dzięki temu mam pyszną bazę na kilka zup. Na przykład taką jak poniżej. Jest lekka, nadaje się na lekki obiad i kolację. 

Składniki:

Bulion:
3 l wody
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek kapusty białej
1 por
1 cebula w łupince
1 cm świeżego imbiru
3 ziela ang., 2 listki laurowe
sól (dla dzieci 12 m-cy +), pieprz

Kalafiorowa:
1 l bulionu
1 marchewka
3/4 szklanki posiekanej białej kapusty
1/2 średniego kalafiora
3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
1 łyżeczka czubrycy zielonej
do podania oliwa lub olej lniany i zielenina (natka pietruszki lub koperek) - na zdjęciu rzeżucha, bo natki zabrakło ;)

Przygotowanie:
Bulion:
Najlepiej jest użyć warzyw ekologicznych. Wtedy nie ma potrzeby ich obierać, wystarczy wyszorować. A zatem: wyszorować marchewkę, pietruszkę, selera. Pora umyć, cebulę umyć i przekroić na pół (nie obierać), imbir obrać. Wszystkie warzywa i przyprawy włożyć do garnka, zalać 3 l wody, zagotować, zmniejszyć gaz do minimum, przykryć i gotować na najmniejszej temperaturze tak, by bulion tylko lekko bulgotał, przez 3 godziny. Po tym czasie pozostawić do przestygnięcia. Dokładnie odcisnąć warzywa z bulionu na sicie lub najlepiej używając gazy. Gotowy bulion przelać do słoików i przechowywać w lodówce przez kilka dni. 

Kalafiorowa:
W garnku rozgrzać litr bulionu, dodać marchewkę pokrojoną w plasterki, posiekaną kapustę, pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnionego na różyczki kalafiora oraz czubrycę. Gotować ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku. Na talerzu dodać 1 łyżeczkę oliwy lub oleju lnianego na porcję. Można też dodać kaszę jaglaną lub makaron oraz natkę pietruszki. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz