piątek, 14 kwietnia 2017
Buraczane placuszki
Takie cuda powstają z resztek pozostałych w lodówce :) Zostało mi trochę kaszy jaglanej i pół pieczonego buraka. Dorzuciłam pozostałe składniki i wyszły takie oto piękne smaczne słodkie placuszki warzywno-owocowe. Dodatek kapusty pak choi jest tu opcjonalny, ale ja dodałam, bo dorzucam zielenine, gdzie się da :)
Składniki (na ok. 10 małych placuszków):
Ugotowana kasza jaglana 1/2 szklanki
1/2 pieczonego buraka średniej wielkości
2 liście pak choi
1/2 niedużego słodkiego jabłka
1 jajko
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Szczypta soli (dla dzieci 12 m+)
Olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblendować i smażyć na nieprzywierającej patelni na oleju kokosowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dzien dobry, ile czasu piecze sie buraki?
OdpowiedzUsuńTo zależy od wielkości - od 40 min (małe buraki) do 90 minut (bardzo duże) w temp. 180 stopni. Buraki piekę w całości, po bardzo dokładnym wymyciu. Obieram dopiero po ostygnięciu i upieczeniu.
OdpowiedzUsuń