czwartek, 29 grudnia 2016

Zimowy krem batatowy


Pyszny, gęsty, słodki lub w wersji dla dorosłych słodko-ostry krem z batatem w roli głównej. Idealny na zimową kolację :) Warto włączyć bataty do swojej diety - są nie tylko pyszne, ale i zdrowe - to źródło m.in. błonnika, wit. C, sodu, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu... 

Składniki (dla 2 dorosłych i dziecka):
1 duży batat (ok. 420 g)
2 średniej wielkości marchewki
1 mała pietruszka
1 spory ziemniak
3 daktyle suszone
2 łyżki pasty sezamowej (tahini)
Przyprawy: kardamon i imbir - po szczypcie, dla dorosłych: sól/sos sojowy, curry, chili

Przygotowanie:
Warzywa obrać i pokroić w duże kilkucentymetrowe kawałki. Włożyć do garnka i zalać gorącą wodą tak, by prawie przykrywała warzywa. Dodać daktyle, kardamon i imbir i gotować ok 15 minut di miękkości. Zblendować, dodać tahini, wersję dla dorosłych posolić i doprawić na ostro chili. Jeśli jest za gęsty, rozrzedzić wodą lub mlekiem roślinnym lub bulionem.Smakuje z prażonymi płatkami migdałowymi, ziarnami dyni/słonecznika lub łuskanymi ziarnami konopi. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz