piątek, 9 grudnia 2016
Wegańska potrawka z czerwonej soczewicy
Prosto, szybko, zdrowo, smacznie ... :) Idealny obiad lub kolacja na chłodne dni :)
Składniki (1 porcja dorosła plus dziecko):
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
2 łyżki wiórków kokosowych
2 listki laurowe
woda/bulion (ok. 1 szkl)
1 mała cebula
1 marchewka
kawałek dyni (ok 100 g)
1 ząbek czosnku
0,5-1 cm korzenia imbiru
mleko roślinne ok. 1/2 szkl (u mnie owsiane z wapniem)
woda
przyprawy: curry, słodka papryka, opcjonalnie sól
świeża bazylia lub natka pietruszki do podania
opcjonalnie płatki drożdżowe do podania
komosa/kasza jaglana/ryż do podania
olej kokosowy (lub inny) do podsmażenia warzyw
Przygotowanie:
Soczewicę dokładnie wypłukać na sicie, zalać wodą/bulionem, dodać listki laurowe, wiórki i gotować na małym ogniu do miękkości i wchłonięcia wody (w razie potrzeby uzupełnić wodę). Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, zeszklić, po chwili dodać curry, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz utarty na najdrobniejszych oczkach tarki lub drobno posiekany imbir, smażyć minutę, dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i dynię, dokładnie wymieszać i smażyć minutę, potem podlać mlekiem roślinnym, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby podlewając wodą. Doprawić słodką papryką, ewentualnie solą, dodać ugotowaną soczewicę (wyjąć z niej listki laurowe), wymieszać. Podawać z komosą, ryżem lub jaglanką, ze świeżą bazylią lub natką pietruszki i ewentualnie płatkami drożdżowymi. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz