sobota, 8 października 2016

Cynamonowy placek ze śliwkami


Jeśli lubicie zapach i smak pieczonych śliwek z cynamonem, wypróbujcie poniższy przepis na placek śliwkowy - bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Po upieczeniu placek jest słodki w smaku, zwarty w konsystencji i urzeka cudownym aromatem. W tym przepisie można użyć mieszanki różnych mąk, w zależności od fantazji i posiadanych aktualnie pod ręką zapasów. Ja zaeksperymentowałam i użyłam takiej oto mieszanki w równych proporcjach: jaglana, ryżowa, orkiszowa, gryczana. Równie dobrze możecie użyć mąki orkiszowej pół na pół z gryczaną lub samej orkiszowej lub zrobić własny eksperyment :)


Składniki (na tortownicę 22 cm):
2 szklanki mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka roślinnego (sojowe lub inne)
1 banan
1 szklanka daktyli
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki cynamonu
ok. 20 bardzo dojrzałych śliwek węgierek +1 łyżka syropu klonowego + szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Daktyle namoczyć na kilka godzin, żeby zmiękły. Odlać wodę i zblendować z bananem na gładką masę. Olej kokosowy rozpuścić. Do miski wsypać mąki, proszek i cynamon i dokładnie wymieszać. Dodać daktyle z bananem, olej i mleko, stopniowo wlewając i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie bardzo gęste. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię wilgotną dłonią. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, wymieszać z syropem klonowym i cynamonem. Ułożyć na cieście przekrojoną częścią do góry mocno wciskając je w ciasto. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 45 min. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz