sobota, 9 kwietnia 2016

Zupa krem z białej fasoli


Ostatnio mój synek akceptuje warzywa jedynie w postaci zup kremów, stąd pomysł na tę pożywną, smaczną, szybką i łatwą w przygotowaniu zupę. U nas świetnie sprawdziła się na kolację, ale jak najbardziej pasuje też na obiad :) Gęsta konsystencja sprawia, że świetnie sprawdza się przy nauce jedzenia łyżką, choć moje dziecko wolało wypić z kubeczka doidy, a z miseczki nie ruszył ;)

Składniki (dla 2-3 dorosłych i dziecka):
Słoik lub puszka białej fasoli
1 średnia cebula
1 spora marchewka
1 mała pietruszka
1 mały seler
zielona część pora
3-4 listki laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
szczypta kminku
szczypta majeranku
szczypta tymianku
szczypta pieprzu
gorąca woda
prażone pestki dyni i/lub słonecznika
oliwa lub inny olej 

Przygotowanie:
Warzywa obrać i pokroić na większe kawałki, poza zieloną częścią pora - wystarczy dokładnie umyć, nie kroić. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą tak, by ledwo przykryła warzywa. Dodać ziele, listek i pozostałe przyprawy. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać odsączoną fasolę i jeszcze gotować razem 5-7 minut. Wyjąć zielone części pora, ziele i listki laurowe i zmiksować na krem. W razie potrzeby dodać wody lub mleka roślinnego, do uzyskania pożądanej konsystencji. Zupę podawać z prażonymi pestkami dyni i/lub słonecznika, skropioną oliwą lub olejem dobrej jakości tłoczonego na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz