poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Sałatka z buraka i gruszki


Wiadomo nie od dziś, że burak i gruszka tworzą dobraną parę :) Do tego prażone orzechy, cytryna i olej i mamy gotową przekąskę lub dodatek do śniadania lub obiadu :)



Składniki:
1 burak
1 gruszka
Garść liści szpinaku
2 łyżki orzeszków pinii (dla maluchów poniżej 10 m-ca orzeszki uprażyć i zmielić)
1 łyżka prażonego sezamu (opcjonalnie)
Sok z cytryny
Oliwa lub inny olej nierafinowany

Przygotowanie:
Buraka umyć, obrać i pokroić w słupki. Ugotować na parze do miękkości (można też upiec lub ugotować w całości i pokroić po upieczeniu lub ugotowaniu. Jednak burak gotowany traci dużo na smaku, bo wiele jego słodyczy i wartości odżywczych zostaje w wodzie, w której się gotował...). Gruszkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Szpinak umyć i pokroić w paski. Orzeszki uprażyć krótko na patelni. Ułożyć kompozycję, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Posypać orzeszkami i sezamem (opcjonalnie). Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz