środa, 27 kwietnia 2016

Kasza gryczana z fenkułem i fasolą adzuki


Składniki (dla 2 dorosłych i dziecka):
3/szklanki suchej kaszy gryczanej (pół na pół palonej i niepalonej)
1/2 - 3/4 szklanki ugotowanej fasoli adzuki
1 cebula
1 mały fenkuł (koper włoski)
1 marchewka
garść świeżego szpinaku
2 suszone pomidory
1 łyżka soku z cytryny
kmin rzymski, garam masala
prażone pestki dyni i słonecznika do podania
kiełki lub natka pietruszki do podania
sos sojowy i/lub sól i pieprz w wersji dla dorosłych
Ghee lub olej do smażenia


Przygotowanie:
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju lub ghee. Dodać marchew pokrojoną w cienkie plastry i fenkuł pokrojony w paski oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i smażyć chwilę razem. Następnie podlać wodą i dusić 5 minut pod przykryciem. Dodać opłukaną pod bieżącą wodą kaszę, zalać gorącą wodą (ok. 1,5 - 2 szklanki) i gotować pod przykryciem ok. 10-15 min., aż kasza wchłonie wodę. Dodać fasolę, pokrojone pomidory i poszatkowany szpinak, wymieszać i dusić razem 2-3 min. Wyłączyć gaz i zostawić jeszcze ok. 15-20 minut, by kasza doszła. Dodać sok z cytryny, doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem. Podawać z pestkami dyni i/lub słonecznika, kiełkami lub inną zieleniną, np. natką pietruszki. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz