wtorek, 26 kwietnia 2016

Dip/pasta z czerwonej soczewicy i ciecierzycy

Przepis na ten dip pochodzi od "Wiesz - co - zjesz", kuchni wegańskiej i bezglutenowej, o bliskowschodnich smakach. Miałam okazję posmakować jej osobiście podczas warsztatów na temat pas i dipów. Zachwyciła mnie swoim słodkawo-pikantnym smakiem i za zgodą autorki przepisu i pomysłodawczyni "Wiesz - co - zjesz" dzielę dzielę się tu z Wami przepisem. Dla dzieci, szczególnie małych lepiej chyba na początek pominąc chili, ale w wersji dla dorosłych nie można tu obyć się bez tej przyprawy. Można podawać jako dip do warzyw lub z pieczywem albo z kotlecikami warzywnymi :)

Składniki:
200 g czerwonej ugotowanej soczewicy
200 g ugotowanej ciecierzycy
100 g orzechów włoskich lub nasion słonecznika uprażonych na patelni
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
sok i skórka otarta z 1 cytryny
5 łyżek przecieru pomidorowego
4 łyżki oliwy
sól, pieprz i chili w wersji dla dorosłych

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przecier. Dusić kilka minut. Dodać soczewicę i ciecierzycę, zmielone lub rozdrobnione uprażone orzechy lub słonecznik, 1 łyżkę oliwy. Zblendować na dość gładką masę, doprawić do smaku - dla dorosłych solą, pieprzem i chili. Podawać jako dip do warzyw lub z pieczywem albo z kotlecikami warzywnymi :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz