poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Jaglanka z truskawkowym musem


Składniki:
7 łyżek kaszy jaglanej
Gorąca woda
1 łyżka amarantusa
10 suszonych daktyli
Cynamon - spora szczypta
1 plasterek imbiru
1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
Olej nierafinowany (u mnie z orzechów włoskich ) lub masło
Kiwi, owoce granatu lub inne do podania


Mus:
Mrożone truskawki ok. 3/4 szklanki lub świeże w sezonie
1 duża dojrzała gruszka lub banan

Przygotowanie:
Kaszę uprażyć, dodać amarantus, pokrojone daktyle, cynamon i utarty imbir. Dokładnie wymieszać i zalać gorącą wodą ok. 2 cm ponad powierzchnię kaszy. Gotować 15 minut pod przykryciem na małym ogniu nie mieszając i nie podnosząc pokrywki. Wyłączyć gaz, jeśli kasza wchłonęła całą wodę i wyszła za sucha, dolać nieco gorącej wody, przykryć i pozostawić jeszcze na kilka minut. Przygotować mus - zblendować truskawki i gruszkę lub banana i gotowe :) Kaszę wymieszać z siemieniem lnianym i olejem lub masłem. Polać musem, na wierzch połozyć wybrane owoce, można posypać orzechami :) Porcję dla dziecka warto wymieszać z kilkoma łyżkami musu, resztę polać na wierzch. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz