sobota, 16 kwietnia 2016

Karobowa owsianka z karobowym musem


Uwielbiam karob ... dlatego zastępuję nim kakao. Karob, zwany chlebem świętojańskim lub mączką chleba świętojańskiego, to sproszkowane nasiona drzewa karobowego. Smakiem przypomina kakao, ale ma 60% mniej tłuszczu. Karob obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje metabolizm, jest bogatym źródłem wit. E i kwasu galusowego, a także witamin i mikroelementów. Dzięki temu, że nie zawiera fromaminy, kwasu szczawiowego czy kofeiny i teobrominy - jest zalecany osobom z problemami migrenowymi oraz alergiami.

Składniki (dla 2 dorosłych i dziecka):
8 łyżek płatków owsianych
1 szklanka mleka roślinnego

Gorąca woda
6 moreli suszonych niesiarkowanych
Garść rodzynek
1 łyżeczka masła klarowanego (ghee) lub zwykłego lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej
1 płaska łyżka karobu (można zastąpić kakao)
1 małe jabłko
2 łyżki wiórków kokosowych
1 cienki plasterek imbiru
Spora szczypta kardamonu

Mus:
1/2 awokado
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka karobu
1 łyżka nerkowców

Przygotowanie:
W garnku rozgrzać masło lub olej. Wrzucić płatki i prażyć mieszając. Dodać rodzynki i pokrojone morele, utarty plasterek imbiru, drobno pokrojone jabłko, karob i dokładnie wymieszać. Zalać mlekiem i wodą (tyle, żeby płyny nieznacznie przykryły płatki), dodać kardamon i wiórki. Wymieszać i gotować 8-10 min. pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dodać wody lub mleka. Płatki mają być wilgotne - ani nie suche, ani nie paćkowate :) Można podawać z ulubionymi owocami i dodatkową porcją dowolnych orzechów :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz