czwartek, 17 sierpnia 2017

Prosta pasta z soczewicy czerwonej


Spędzamy z synkiem kilka dni u rodziców, których lodówka obfituje w sery i szynki, próżno tu szukać czegoś zdrowego na kanapkę. Pierwszego dnia pobytu czas kolacji się zbliża, przywiozłam ze sobą pyszny chlebek orkiszowy własnej produkcji, tylko nie mam co na niego położyć. Wtedy pomyślałam - a może by tak jakaś szybka pasta z soczewicy...? Tak oto uratowała mnie poczciwa czerwona soczewica, która na szczęście bardzo szybko się gotuje, nie wymaga namaczania i można wyczarować z niej niemal wszystko - od pasty do pieczywa, po kotleciki, a także placuszki na słodko i wytrwanie. Tak powstało niniejsze smarowidło - nic oryginalnego, ale jakże smacznego, zdrowego i prostego w przygotowaniu. Zachęcam do eksperymentowania i dodawania własnych ulubionych dodatków do tej wersji wyjściowej :)
Dla przypomnienia, dlaczego warto jeść soczewicę. Soczewica to dobre źródło łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego i żelaza, a także fosforu, magnezu, cynku oraz witamin z grupy B.

Składniki:
1/2 szklanki czerwonej soczewicy + 3 małe listki laurowe + 1 szklanka gorącej wody
1 spora cebula
3 ząbki czosnku
2-4 łyżki oliwy
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/4 łyżeczki kurkumy (lub więcej)
pieprz, sól (powyżej 12 m-cy)

Przygotowanie:
Soczewicę bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Nie wymaga namaczania, jednak dla maluchów, które dopiero rozpoczynają smakowanie strączków, lepiej jest ją namoczyć na noc lub co najmniej kilka godzin, a następnie dokładnie wypłukać. Następnie zalać gorącą wodą, dodać listki laurowe, kurkumę i gotować na małym ogniu z uchyloną pokrywką, aż będzie miękka i wchłonie całą wodę. W tym czasie na oliwie podsmażyć do miękkości posiekaną cebulę, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Połączyć przestudzoną soczewicę (uwaga - wyjąć z niej listki laurowe) i cebulę, dodać koncentrat, pieprz i zblendować na gładką pastę. Wersję dla dorosłych i starszaków doprawić do smaku solą i pieprzem. Doskonała na kanapki i jako dip do warzyw :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz