Składniki (na ok. 13 niedużych sztuk):
duża kostka tofu 300 g
biała część pora średniej wielkości (lub 1 średniej wielkości cebula)
2-3 ząbki czosnku
2 garście jarmużu lub szpinaku lub natki pietruszki (można pominąć, ale warto dodać)
1/2 kubka płatków owsianych
3 łyżki pasty sezamowej tahini
2 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
2 łyżki sosu sojowego
kurkuma spora szczypta
sól, pieprz
oliwa/olej 2 do podsmażenia pora i do posmarowania blachy
Przygotowanie:
Pora podsmażyć do miękkości na oliwie/oleju lub poddusić w emulsji wody i oliwy. Dodać czosnek i jeszcze chwilę razem dusić. Przestudzić. Tofu rozdrobnić, dodać posiekany jarmuż, zmielone płatki owsiane, tahini, olej, płatki drożdżowe, suszone pomidory, kurkumę, sos sojowy, ostudzonego pora i wszystko lekko zblendowac, dokładnie wymieszać, spróbować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem. Formować nieduże kotleciki o średnicy ok. 4-5 cm. Masa będzie się kleić, więc dobrze jest maczać dłonie lub łyżkę (u mnie do lodów) w ciepłej wodzie i dopiero nabierać masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, potem odwrócić na drugą stronę i dopiec przez kolejne 10 minut. Smakują z surowymi warzywami :)
Dzień dobry. Czy olej ma być tylko do podsmażenia, czy do masy też? W przepisie jest "dodać olej". Będę wdzięczna za informację, chcę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście jest pomyłka! Olej jest potrzebny tylko do podsmazenia pora :)
OdpowiedzUsuńCzy można to poprawić? Bo ja już źle zrobiłam.
OdpowiedzUsuń