czwartek, 24 listopada 2016

Buraczana potrawka z zieloną soczewicą



Proste, szybkie i zdrowe danie obiadowe dla małych i dużych :)

Składniki (na 2 porcje dorosłe plus dziecko):
1/2 szklanki zielonej soczewicy
1 mała cebula
2 marchewki
1 średniej wielkości pietruszka
1 średniej wielkości burak
2 laski selera naciowego (można pominąć)
przyprawy: bazylia, lubczyk, cząber, kmin rzymski, papryka słodka, (sól - pow. 12 r.ż.)
sok z cytryny
płatki drożdżowe
natka pietruszki
komosa/ryż/kasza jaglana lub jęczmienna do podania
3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy lub innego

Przygotowanie:
Soczewicę namoczyć na kilka godzin lub na noc. Cebulę posiekać i poddusić na emulsji oleju i wody, dodać opłukaną soczewicę, zalać gorącą wodą i gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Marchewkę, pietruszkę i buraka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do strączków i cebuli. Dodać przyprawy, podlać gorącą wodą i dusić do miękkości ok. 20-25 min. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny, posypać posiekaną natką pietruszki i płatkami drożdżowymi. Podawać z ryżem, komosą ryżową, kaszą jaglaną lub jęczmienną. Wersję dla dorosłych doprawić pieprzem lub ostrą papryką. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz