piątek, 20 listopada 2015

Gęsty krem z dyni


Wersji zup-kremów z dyni jest wiele... Oto jedna z nich, bardzo gęsta, dzięki czemu łatwo jest ją jeść maluchowi, ale oczywiście można przyrządzić ją na mniej gęstą, dodając więcej wody lub mleka :) Świetnie smakuje na kolację.


Składniki (na ok. 3-4 porcje):
1 średnia dynia Hokkaido
1 duża marchewka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
Łyżka masła (opcjonalnie)
Woda
Przyprawy: liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, curry, kurkuma, słodka papryka, kmin rzymski (płaska łyżeczka)
(sól)
Prażone pestki dyni
Jogurt lub śmietanka kokosowa (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Dynię pokroić w dużą kostkę. marchewkę w mniejszą. Zalać mlekiem i gorącą wodą, dodać pokrojoną cebulę, doprowadzić do wrzenia, dodać przyprawy. Gotować ok. 10 min., dodać czosnek, gotować jeszcze kilka minut aż warzywa będą miękkie. Dodać łyżkę masła lub oleju. Wyłowić ziele i listek. Zblendować na gładką masę. Podawać z kleksem jogurtu/śmietany i prażonymi pestkami dyni.
Dla maluszka 6 m+ przyprawić delikatnie i podawać ze zmielonymi pestkami dyni.



Zobacz też inną wersję kremu z dyni z wiórkami koko :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz