poniedziałek, 7 listopada 2016

Krem z porów i ziemniaków z jarmużem


Taka sobie prosta i szybka zupka krem - na jesienną kolację w sam raz :)

Składniki:
1 duży por
1 ząbek czosnku
1 duża marchewka
3 średnie ziemniaki
2 średnie liście jarmużu
1-2 łyżki soku z cytryny
szczypta curry, sól do smaku (ja nie użyłam)
2-3 łyżki oleju do podsmażenia pora

Przygotowanie:
Pora pokroić w talarki i podsmażyć na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażyć. Jeśli poro wchłonie wodę i zacznie się przypalać, podlać gorąca wodą. Dodać marchewkę pokrojoną w plastry i ziemniaki pokrojone w ćwiartki oraz curry. Jeśli warzywa są ekologiczne, nie trzeba obierać, tylko dobrze wyszorować z ziemi. Gotować do miękkości na średnim ogniu z uchyloną pokrywką. Pod koniec gotowania dodać rozdrobniony jarmuż pozbawiony grubych łodyg. Gotować jeszcze 5 min. Zblendować na gładki krem, doprawić sokiem z cytryny i opcjonalnie solą. Smakuje z prażonymi pestkami dyni i słonecznika i/lub kromką chleba z masłem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz