poniedziałek, 28 listopada 2016

Jaglane kopytka z batatem


Warto jeść bataty! Są pyszne i zdrowe - to źródło m.in. błonnika, wit. C, sodu, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu... Uwielbiam ich słodycz i piękny pomarańczowy kolor. Można robić z nich chipsy, frytki, ciasta lub dodawać do kopytek takich jak te :)


Składniki:
250 g (ok. 1 szkl) ugotowanej kaszy jaglanej (może być z poprzedniego dnia)
1 średniej wielkości batat (ok. 260 g)
60 g (ok. 3 łyżki) skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
sól (powyżej 12 m.ż)
świeża bazylia 1 łyżka lub inne zioła
1 łyżka mąki do podsypania klusek (u mnie orkiszowa)
oliwa/olej lniany/masło do podania
1-2 łyżki płatków drożdżowych do podania

Przygotowanie:
Batata ugotować na parze w całości, wystudzić i obrać. Zblendować lub zemleć na gładką masę wraz z kaszą. Dodać skrobię, posiekaną bazylię lub inne świeże zioła, szczyptę soli (dla dzieci pow. 12 m-ca) i wyrobić ciasto. Odrywać nieduże kawałki, formować wałeczki i kroić na kopytka. Można podsypać mąką (u mnie orkiszowa), żeby ciasto się nie kleiło do rąk. W dużym garnku zagotować wodę, osolić, wrzucić kluski i gotować ok. 1 min od momentu wypłynięcia. Można podawać z warzywami, w zupie lub jeść same z dobrym olejem i płatkami drożdżowymi :)



1 komentarz: