czwartek, 10 listopada 2016

Czekoladowe ciasteczka owsiane z makiem


Ciastka owsiane w kolejnej odsłonie, tym razem na czekoladowo i z makiem. Mój synek się zajadał, innym członkom rodziny też smakowało :) 
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych zwykłych
100 g masła
ok. 1 szklanki gorącej wody
2 łyżki karobu
2 łyżki maku
2 łyżki sezamu (u mnie niełuskany)
2 czubate łyżki mąki z ciecierzycy (można pominąć lub dać inną mąkę)
szczypta cynamonu i kardamonu
1/4 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70 % kakao) drobno pokrojonej
2-3 łyżki syropu z daktyli lub po prostu musu daktylowego, czyli wcześniej namoczonych i zblendowanych daktyli albo innego słodzidła

Przygotowanie:
Płatki wsypać do miski, zalać bardzo ciepłą wodą, wymieszać - płatki szybko wchłoną wodę, nie powinny w niej pływać. Dodać masło pokrojone w drobną kostkę, chwilę poczekać, aż zmięknie i bardzo dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki, ponownie bardzo dokładnie wymieszać i na koniec lekko zblendować. Masa będzie gęsta i klejąca. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, bardzo cienko posmarować olejem kokosowym. Ciastka nakładać łyżką maczając ją w wodzie (wtedy nie będą się kleić do łyżki) i lekko przyklepując na blasze. Można brzegiem łyżki wyrównać boki ciastek, by nadać im ładniejszy kształt. Piec ok. 20-25 min. w temp. 160 stopni. Jeść po wystygnięciu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz