piątek, 21 października 2016

Zielone naleśniki pełnoziarniste


Składniki (na kilkanaście niedużych sztuk):
2 szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe domowej roboty pół na pół z ryżowym)
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/3 szklanka zmielonych płatków owsianych
150 g świeżego szpinaku (u mnie razem z łodyżkami)
1 jajko
2 łyżki oleju

Przygotowanie:
W naczyniu blendera zblendować szpinak i szklankę mleka na gładki płyn. Dodać olej, zmielone płatki, mąkę, jajko i wymieszać. Miksować, stopniowo dolewając pozostałe mleko. Dobrze jest odstawić ciasto na ok. pół godzin - wtedy naleśniki lepiej się smażą. Kiedy ciasto postoi, może bardziej zgęstnieć. W razie potrzeby dodać więcej mleka/wody lub mąki dla uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem kokosowym - tylko pierwszy naleśnik, pozostałe najlepiej smażyć bez tłuszczu. Delikatnie obracać na drugą stronę, kiedy brzegi naleśnika będą odchodzić od patelni. Smakują same, na słodko lub słono :) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz